Telefon: +386 3 898 72 60, 051 307 555
E-mail: racunovodstvo@apo-vizija.si

Kmetijsko računovodstvo

S 1. januarjem 2014 bodo morali nekatere kmetije/kmeti, ki so bili do konca leta 2013 obdavčeni na podlagi katastrskega dohodka, preiti na obdavčitev dohodka iz osnovne kmetijske in osnovne gozdarske dejavnosti z ugotavljanjem davčne osnove od dohodka iz dejavnosti.

To so kmečka gospodinjstva, katerih povprečni skupni dohodek dveh zaporednih predhodnih davčnih let (iz osnovne kmetijske in osnovne gozdarske dejavnosti) preseže 7.500 EUR.

Da bomo za obdavčitev osnovo čim bolj točno ugotovili, bo potrebno voditi predpisane evidence oz. poslovne knjige.

Kot kmečko gospodinjstvo lahko izberete (v zakonskih omejitvah), na podlagi katere prihodkov boste ugotavljali davčno osnovo od dohodka iz dejavnosti kmečkega gospodinjstva:

  • dejanski prihodki in odhodki ali
  • dejanski prihodki in normirani odhodki.

Prva bodo morala voditi poslovne knjige, drugi pa posebne evidence predvsem o dejanskih prihodkih. Odločitev o izbiri bo moral priglasiti nosilec kmečkega gospodinjstva, ki so ga izbrali člani kmečkega gospodinjstva.

Po priglasitvi pristojnemu davčnemu uradu, bo potrebno popisati sredstva in obveznosti do virov sredstev, sestaviti začetne bilance, vzpostaviti vodenje računovodstva, odpreti poslovni račun.

Pri nas imamo na voljo zananje in programsko opremo za vzpostavitev učinkovitega računovodenja za vaše kmetijsko gospodinjstvo.

 

 

Predstavitev PANTHEON Farm Accounting

Prijava za uporabnike

Pozabil sem geslo | Nov uporabniški račun

×